HESTIA

HESTIA is een project gerelateerd aan EARTHWORK en richt zich specifiek op aardwerken waarvan vermoed wordt dat ze in de Romeinse tijd zijn gevormd. Met behulp van luminescentiedatering (lees meer over luminescentiedatering) is het mogelijk om het moment van constructie te bepalen, en zo te helpen vaststellen of de aardwerken daadwerkelijk uit de Romeinse tijd dateren. Specifiek wordt gekeken naar een Romeinse weg en verschillende Romeinse marskampen die recent  zijn geïdentificeerd, maar waarvan de Romeinse ouderdom nog niet vastgesteld is. Het HESTIA project zal daarmee bijdragen aan een breder begrip van de Romeinse archeologie in Nederland

Deze aanpak zal zorgen voor een exacte datering van deze weg, de veronderstelde Romeinse marskampen en andere vindplaatsen, waarmee belangrijke vragen over het doel en de rol van de vindplaatsen binnen de Romeinse (militaire) geschiedenis in Nederland beantwoord kunnen worden.

Methode

Luminescentiedatering is een veelbelovende methode om door de mens opgebrachte structuren te dateren. Deze methode bepaalt wanneer zandkorrels voor het laatst aan licht blootgesteld zijn – waarbij we er van uitgaan dat in elk geval voor een deel van de korrels gebeurd is tijdens constructie van het aardwerk. Binnen het HESTIA project maken we gebruik van zowel Optisch geStimuleerde Luminescentie (OSL) voor kwarts, als recent ontwikkelde post-infrarood infrarood gestimuleerd luminescentie (pIRIR) op individuele veldspaat korrels. Omdat zand voornamelijk uit deze kwarts- en veldspaatmineralen zijn deze mineralen breed beschikbaar in de aardwerken. Daarmee is de methode breder toepasbaar dan bijvoorbeeld radiokoolstofdatering (C-14) waarvoor geschikt organisch materiaal bewaard moet zijn gebleven.  Luminescentiedatering wordt steeds meer erkend als de voorkeursmethode voor het dateren van aardwerken.

 

Romeinse weg - Oosterhout

Tot de opmerkelijke structuren binnen het Romeinse Rijk behoorden Romeinse wegen, die dienden als vitale verbindingen tussen nederzettingen en steden in grote gebieden. Eén zo'n weg ligt bij Oosterhout, vlakbij Nijmegen, langs de zuidgrens van het Romeinse Rijk, de zogenaamde 'limes'. In het HESTIA project proberen we deze weg te dateren met behulp van OSL om inzicht te krijgen in de aanleg en de laatste functie ervan. Deze bevindingen kunnen ook toekomstig onderzoek naar soortgelijke aardwerken ondersteunen.

Deze aanpak zal zorgen voor een exacte datering van deze weg, de veronderstelde Romeinse marskampen en andere vindplaatsen, waarmee belangrijke vragen over het doel en de rol van de vindplaatsen binnen de Romeinse (militaire) geschiedenis in Nederland beantwoord kunnen worden.

 

Romeins marskamp - Ermelo

  • Vindplaatstype: mogelijk Romeins marskamp
  • Verwachte datering: mogelijk Romeinse Tijd
  • Site type: possible Roman marching camp
  • Expected date: possibly Roman period